Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Kind betrapt op paddo, wat nu?

Ik heb advies nodig, ik heb mijn oudste zoon laatst betrapt op het hebben van "magic mushrooms" oftwel paddos.
Hij is zelf 19 maar alsnog vind ik het erg lastig en mag hij het eigenlijk niet van mij, ik ben er al mee bekend dat hij afentoe deed blowen wat ik eigenlijk al niet wil. Je zou kunnen zeggen hij is 18+ dus hij mag het zelf weten maar dat vindt ik niet. Zolang hij bij ons woont en wij zijn eten betalen moet hij naar ons luisteren. Alleen weet ik nu ook niet hoe ik hier een straf voor kan geven of dat ik dat juist niet moet doen.

Hoe zouden jullie hier mee omgaan?

Als ouder

https://www.jellinek.nl/

Je kunt even lezen op de website of daar eens een gesprek aanvragen.
Het is nogal kort door de bocht en lijkt me echt niet handig om alsnog op je strepen te staan als huiseigenaar, je kind kan weglopen en dan?, of denken dat je nog straf kunt geven, wie breng je daarvoor mee?

Nee, ik snap je zorgen, maar het gaat er om wat helpt jou en je zoon vooruit. En soms is het niet anders, ze worden groot, je laat het los.

O ja, jezelf

En kijk vooral ook naar jezelf. Ga je zelf wel matig om met middelen?
Wel mopperen op een paddo maar zelf dagelijks veel drinken is een klassieker.

Pennestreek

Pennestreek

19-11-2020 om 14:02

Hmmm

Zolang hij bij ons woont en wij zijn eten betalen moet hij naar ons luisteren.

Zo werkt het bij ons - gelukkig - niet. Natuurlijk zijn er dingen die we niet liever niet (roken, drinken, drugs, feesten tot diep in de nacht, hele dagen gamen/bankhangen) en die we liever wel (bijdragen aan het huishouden, gezellig aanwezig zijn, genoeg tijd en energie stoppen in de opleiding) hebben. Maar daar praten we over als volwassenen. En dat hebben we ook altijd gedaan. Bespreken hoe we het graag zien en waarom, bespreken wat we liever niet zien en waarom. En als er gedrag vertoond wordt dat we liever niet zien gaan we in gesprek over het waarom en over wat dat met ons doet. Nu hebben wij niks te klagen, zeer brave kinderen. Maar verbieden kunnen we niks (meer), en dat doen we dus ook niet.

Ik weet (nog) niet wat we zouden doen als een van de kinderen iets echt vreselijks zou doen. Maar in jouw situatie, paddo's, zou ik toch vooral het bij kind laten. Ik zou wel ons standaard advies geven: experimenteren prima, maar hou je hoofd erbij. Niet in je eentje doen, zorg dat er iemand bij is die nuchter is zodat die eventueel in kan grijpen. En lees je van tevoren in over deze paddo en de werking en risico's (en doe dat zelf als ouder ook).

juf Ank

juf Ank

19-11-2020 om 19:41

straf geven...

Serieus?

Vraag gewoon eens hoe het bevallen is en of zijn nieuwsgierigheid nu bevredigd is. Doe niet zo krampachtig zou ik willen zeggen. Je moet echt nu je houding een beetje gaan bijstellen en hem als volwassene behandelen, anders stoot je hem af.

Wilmama

Wilmama

20-11-2020 om 22:12

Verschil tussen op zichzelf wonen of bij ouders

Ik vind dit soort zaken echt heel lastig. Mag een jongvolwassene echt alles maar doen? In straffen zie ik ook geen heil en geen oplossing. Het is inderdaad goed om in gesprek proberen te blijven en aan te geven dat je je er veel zorgen over maakt/verdriet om hebt. Misschien kan hij je gerustststellen. Zolang het bij af en toe experimenteren blijft en hij nog wel naar school, werk en sport ofzo gaat, valt het waarschijnlijk nog mee.

Maar...de kans is groot dat hij er ondanks een goed gesprek toch mee door zal blijven gaan. Wat moet je als ouders dan? Als een jongvolwassene op zichzelf woont, is het zijn eigen zaak. Dan wordt hij ook zelf met de gevolgen geconfronteerd. Maar zolang hij/zij thuis woont zadelt hij zijn ouders ermee op. Dus eigenlijk zou hij een woonruimte voor zichzelf moeten zoeken. Alleen...dan loop je het risico dat het blowen en trippen nog verder uit de hand loopt. Nu doet hij het nog binnen de veiligheid van zijn eigen huis en heb je er nog een beetje zicht op.

Helaas weet ik uit eigen ervaring als iemand echt door wil blijven gaan met drugsgebruiken er weinig is dat je daartegen kunt doen. Geen straf en geen goed gesprek.

Wilmama

Wilmama

20-11-2020 om 22:25

Drugs komen zo mijn wereld in

Wat ik zelf erg moeilijk vind aan het hebben van een kind dat drugs gebruikt, is dat het die wereld ook ons huis binnenhaalt. Ik heb helemaal niets met roken, drugs en alcohol. Door mijn kind wordt mijn leven daar nu ook mee besmet. Ik wil daar helemaal niets mee te maken hebben. In mijn sombere buien wil ik haar het liefst zo snel mogelijk het huis uit hebben. Maar in diezelfde sombere bui zie ik haar dan helemaal aan de grond raken, zoals die Boaz uit de serie 'verdoofd'. Dus probeer ik thuis maar de lieve vrede te bewaren, af en toe toch weer een gesprek te beginnen. En maar afwachten of ze misschien toch ooit weer een andere keuze wil maken.

Tango

Tango

22-11-2020 om 20:18

Hoe vaak?

Was het 1 keer proberen of doet hij het vaker? Dochter hier is ook 19 en ik weet dat ze ook af en toe wat drinkt en wat gebruikt. Hoort er een beetje bij in deze tijd volgens mij. Gelukkig blijft het hier bij af en toe in het weekend. Dochter gaat er verstandig mee om heb ik het idee, zeker nu ze haar rijbewijs heeft. Ze stapt echt niet met drank o.i.d. op achter het stuur. Wel laten drinken hier ook wel toe, als ze met vrienden hier wil zitten. Drugs doen ze hier over het algemeen niet, al stond er van de zomer wel een keer ineens zo'n gastank voor ballonnen. Daar hebben we het dan over, dat we dat liever niet willen. Daarna is het ook niet meer voorgekomen.

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden